Keskustelualue

Notifications
Clear all

Uusi Sauna Tågikseen

9 Posts
1 Users
0 Likes
234 Views
(@steffi sjöholm)
Posts: 10
Active Member Guest
Topic starter
 

Moi Tågiksen Ystävät

Sauna paloi. WhatsAppin kautta tuli tieto, että hyvä vakuutusyhtiö on päättänyt korvata. Tästä tietysti syntyi keskustelu. Hyvä! Itse toivon että keskustelu käytäisiin SPS:n nettisivuilla, jotta saataisiin ideoita mahdollisen laajasti jäseniltä. Ja samalla ehkä herätettyä henkiin tämä palsta 😊.

Asiaan:

Tågiksen sauna on tärkeä SPS:n toiminnassa. Vakuutusrahat todnäk ei ihan riitä uuden saunan rakentamiseen.  Mistä puuttuvat rahat? Itse olen ainakin valmis maksamaan hieman ylimääräistä jäsenmaksua tai ”saunarahaa”.  

Miten talkoot organisoidaan? Heti pystyyn ”Saunatoimikunta” jonka tehtävä on väsätä ehdotus hallitukselle. Valmista niin, että vanhan purku ja uuden Saunan rakentaminen alkaa heti (!!) kun taas pääsee Tågikseen.

Minkälainen Sauna? Tehdään kunnon Sauna kun kerran tehdään!

Heittoja ranskalaisin viivoin ----:

-En tiedä kuinka pahasti sauna paloi. Käsittääkseni ei aivan poroksi. Ehdotan, että sauna puretaan kokonaan, mutta käyttökelpoinen materiaali otetaan talteen. Kaikki palojämät äkkiä pois.

-Tehdään ”saarisauna”, joka istuu ympäristöön niin kuin vanha. Harjakatto, ruskea tai punamulta. Ei siis mikään moderni kioskiviritys. Puukiuas tietenkin.

-Uusi Sauna rakennetaan samaan paikkaan kuin vanha sauna. Avautuu merelle päin. Näkösuoja ja saunomisrauha.

-Sauna ja erillinen pesuhuone. Pukuhuone, josta ei ole suoraa käyntiä pesuhuoneeseen. Näin kosteus pysyy pois pukuhuoneesta. Koko rakennuksen pituinen kuisti, johon mahtuu istumaan kastumatta sateella. Ei mene sadevettä olutpulloon.

-Saunan taakse polttopuusuoja ja sahaus-pilkkomisalue. Kaappi sähkösahalle ja kirveille. Ja hanskoille. Käytämme ostopuuta. Puutoimittajan on helpointa kipata puut saunan uimarantaan. Meidän on helpointa kantaa ne siitä Saunan taakse.

-Nykyinen uimapaikka on hyvä ja ainut mahdollinen varmaan. Voidaanko parantaa penkki ison kiven suojaan? Esim vanhan saunan puutavarasta.

 

Muuta:

-Nykyinen grillikatos on Tågiksen suosituimpia paikkoja. Siinä on paljon paranneltu maailmaa. Kuitenkin se on ”vähän kulunut” ja vähän rasvainen. Voidaanko parantaa grillikatosta? Jääkö vanhasta saunasta puutavaraa? Varmasti jäsenistä löytyy muurari. Voiko savuhuppua parantaa niin, että savu oikeasti menee sitä kautta Tågholmenin taivaalle? Tämä projekti kuitenkin niin, että rahaa ei kulu tähän, vaan Saunaan.

-Miten parannetaan Uuden Saunan vesihuoltoa? Naapurit ymmärtääkseni kokeilivat kaivon poraamista. Ei onnistunut. Ideoita veden tuomiseen ja keräämiseen?

Lopuksi:

-Minun mielestäni ollaan tekemässä Saunaa.  Ei nukkumistilaa. Ei etätyöskentelykonttoria. Meillähän on veneet mukana …

 

Keskustelua !

Terveisin

-steffi-

s/y Prick

   

  

 
Posted : 25/10/2023 10:21 pm
(@Kai Torvi)
Posts: 8
Active Member Guest
 

Hyviä ajatuksia Steffiltä. 

Oppia voi ottaa perinteisestä merikarhusaunasta, jonka pohjaratkaisu on mielestäni nerokas. Toinen asia on, mahtuuko sellainen nykyiselle paikalle, joka on paras saunalle. Puukiuas ainoa mahdollinen, jos tulisi sähkökiuas lopettaisin "saunomisen" siinä kuumakomerossa.

Rahoituksesta: myydään saunan avaimia aivan kuten vanhaa saunaa rakennettaessa. Vaikka niin, että luovuttamalla vanhan saunan avaimen saa alennuksen uudesta. Tämä olisi oikeudenmukaista niitä kohtaan, jotka ovat ostaneet avaimen hiljattain. Esimerkiksi uusi avain 50 €, alennus vanhan luovuttajalle 25 €.

Grillikatoksesta: voisiko huuvaan asentaa huippuimurin nyt kun sähköä on saatavilla?

Vesihuollosta: se toimisi nykyisellään hyvin, jos Tågikseen ei jätettäisi tyhjiä kanistereita. Jos et siis voi/halua täyttää niitä veneesi säiliöstä, vie tyhjät Sirpiksen vartiotupaan, jotta Tågikseen menijät voivat niitä sieltä ottaa ja täyttää. Se, että tyhjät kannut ovat Tågiksessa on hankalaa erityisesti pienten veneiden omistajien kannalta, heillä kun ei ole isoja vesisäiliöitä veneissään. Pienillä tarkoitan esim. H-veneitä, Haita, Albin Expressejä, A-veneitä yms., joita kaikkia seurassamme on useita. Mekin usein jatkamme Tågiksesta itään, jolloin emme halua säiliötämme tyhjentää kuin ei tiedä seuraavaa tankkausmahdollisuutta. Vastaavasti idästä palatessa veneen säiliö on yleensä aika vajaa.

Lopuksi: keskustelu pitäisi tietenkin käydä vain seuran nettisivuilla, kun kaikki eivät ole mukana somessa.

 

 
Posted : 26/10/2023 10:35 am
(@Kai Kuusi)
Posts: 4
New Member Guest
 

Toivottavasti tänne palstalle löydetään. Ollaan hallituksessa päätetty, että nostetaan keskustelupalstan aloitukset etusivulle vanhojen sivujen tapaan, jotta ei tarvitsisi harhailla. Mutta ei ole vielä pantu päätöstä toimeen.

Sauna on menetetty ja toimenpiteet alkavat purulla (ks. liitteenä oleva raportti). Purku on paras hoidattaa ostopalveluna. Olisi aika nokista hommaa, joten se kannattaa hoitaa koneella. Late onkin jo alustavasti selvittänyt, T&T Merityö voi hoitaa asian, nyt mieluummin ennen talvea. Odotamme purkulupaa rakennusvalvonnalta. Oikeastaan säästettävää ei ole kuin betonipilarit (koolle 4,3 x 4,5 m) ja ehkä terassin kestopuinen lattia, oven lukko (voisi mahdollisesti tarvittavat rahat kerätä rahana eikä nappikaupalla) ja mahdollisesti uudet rst-pesuvadit, eli eipä juuri rahanarvoista. Tähän vuodenaikaan on vähän vaikea päästä käymäänkään. Onhan Portö Line Bodöhön ja miksei joku vuokramotskari, jos ei omilla pääse. Mutta on aika kiire, kun purkutöitä ei ole syytä lykätä.

Sitten on päätettävä metodista. Vakuutuskorvauksesta jäänee purkukustannusten jälkeen noin 14.000 € tähän tarkoitukseen. Saunapaketteja on tarjolla alle kymppitonnista ylöspäin. Monet näyttävät toivovan vähän laadukkaampaa, ollaanhan me sen arvoisia. Ja kysymys: halutaanko rakentaa se talkootöinä vai avaimet käteen-periaatteella. Mahtuuko budjettirahoitukseen vai kerätäänkö jäseniltä.

Nämä olisivat ensiksi ratkaistavia kysymyksiä. Sitten vain toimikunta. Onko ehdotuksia?

Kaimani esittämiin vesiongelmiin yksinkertainen ratkaisu: vesipumpulla pumpataan veneistä vettä saunaan. Ainakin meillä on yleensä yli sata litraa ylimääräistä tankissa (eikä sinne mennä vettä juomaan).  Miksei myös merivettä? Voin tunnustaa: perheellämme oli vv 1964 - 2017 saarimökki. Mantereelta kannettu vesi läpi vuosikymmenten. Saunassa pesuvesi oli merivettä ja löylyvedeksi vähän makeaa vettä vanhemmasta päästä. 

 
Posted : 26/10/2023 1:14 pm
(@Kai Kuusi)
Posts: 4
New Member Guest
 

Tässä tuo raportti

 
Posted : 26/10/2023 1:27 pm
(@Lauri Snellman)
Posts: 7
Active Member Guest
 

Hyviä ajatuksia, ja tässä liite raporttiin.

 

Edit, ei olekkaan raporttia, kun ei ole oikeuksia laittaa sitä 🙂

 

-late

This post was modified 7 kuukautta ago 2 times by steffi sjöholm
This post was modified 7 kuukautta ago 2 times by Lauri Snellman
 
Posted : 26/10/2023 3:04 pm
(@Aleksi Bardy)
Posts: 7
Active Member Guest
 

Steffillä ja muilla hyviä pointteja. Tågis on tärkeä, sauna on tärkeä. Kannattaisin arkkitehdin suunnittelemaa rakennusta, jonka talotehdas tekee. Suurin piirtein saman kokoinen rakennus (+pesuhuone), mutta vähän fiksumpi terassi ja Steffin mainitsemat säilytystilat. Talkootyönä voi ja kannattaa tehdä ainakin puutavaran kantaminen proomulta rakennuspaikalle ja maalaustyöt, varmaan katon pinnoittaminenkin. Edullisimmaksi tulee jos porukasta löytyy rakentamistaitioisia ja -haluisia myös itse kokoamistyöhön, mutta siinä vastuu jakautuu epätasaisesti kun meidän vähemmän kätevien innokkuutta ei voi määräänsä enempää hyödyntää. Kiukaan kevythormin ja valaisua varten sähköjen asennus täytyy tehdä huolella. Toista tulisijaa tuskin tarvitaan, pesuveden voi lämmittää kiukaalla tai sähköllä. Yksinkertainen on kaunista, edullista ja kestävää.

Vesihuoltoon hyvä idea tuo Kain ehdotus letkusta ja pumpusta veneiltä saunalle. Jos saunalla olisi isompi säiliö, kotimatkalla olevat tai muuten vain vesivauraat voivat lahjoittaa enemmän. Toinen vaihtoehto on käänteisosmoosilaite, joka puhdistaa merivettä pesuvedeksi (jopa juomavedeksi). Alle tonnillakin saa, mutta vaatii vuosihuoltoa (suodattimet, talvehtiminen lämpimässä). Jos valitsee laitteen niin, että se tuottaa tunnin aikana n 50-60 litraa, pitäisi riittää kiireisenäkin iltana.

Steffin esiin nostama grillikatos on  tärkeä paikka. Katoksen uusiminen kokonaan saattaisi olla liian iso urakka tähän hätään, mutta korkea savupiippu ja iso huuva voisivat ratkaista savuongelmia. Tulipesä olisi mahdollista myös uusia fiksummaksi, esim https://takkahenki.fi/grillit-pihatakat-ja-ulkotulipesaet/polar-grilli-l8-paketti#/999-sokkelit_s8_grilliin-normaali_sokkeli_57_cm . Ilman saaminen alakautta parantaisi palamista ja varmaan vetoakin. Saisiko nämä samaan proomuun ja samoihin talkoisiin.

Kirsikkana kakussa, jos saaressa olisi hienostunut pienitehoisiin (mahdollisesti punaisiin) spotteihin perustuva valaistus sauna- ja huussipoluille ja grillikatokseen, niin kyllä kelpaisi.

 
Posted : 29/10/2023 3:44 pm
(@Marko Vuorinen)
Posts: 13
Active Member Guest
 

Ei enää kevythormia tällaiseen yhteiskäytössä olevaan saunaan, jota lämmitetään 8 tuntia putkeen isolla liekillä. Tilojen tarpeiden puolesta olisi hyvä katsoa myös pidemmälle vaikkapa vuosikymmenten päähän. Nykyinen saunahan oli tuon suhteen epäonnistunut, kun moni kaipaili siihen toimintoja, joita se ei mahdollistanut. Erillinen pesuhuone tekee heti haasteita tilojen kuivatuksen myötä. Onneksi saaressa ei ole ylimääräistä vettä, jolla plutrata. 

Olen itse suunnitellut ja rakentanut yhden 25 m2 talvilämpimän hirsimökin (virallisesti vierasmökki). Ja kannatankin yksilöllistä maisemaan sovitettua ratkaisua, jossa upeat näkymät saataisiin parhaiten hyödynnettyä ja halutut toiminnot toteutettua. Suunnittelu kannattaa jättää ammattilaisille. 

 
Posted : 03/11/2023 8:30 am
(@Kai Torvi)
Posts: 8
Active Member Guest
 

Monissa merikarhusaunoissa on kevythormi, ja niissä saunotaan jopa yli 12 tuntia putkeen. Oikein rakennettuna se ei ole palovaarallinen. Jos kuitenkin tehdään muurattu hormi, se kannattaa sijoittaa löylyhuoneen ja pukuhuoneen väliselle seinälle. Sillä tavoin saadaan pukuhuoneeseen ilmainen lämmitys.

Talkoorakentamisesta: olin mukana apumiehenä nyt palaneen saunan rakentamisessa, ja se onnistui talkooporukalta oikein hyvin. Vehasen sahan toimittama sauna oli tehty niin, että maallikoltakin rakentaminen onnistui, mm. hirret oli numeroitu. Enemmän ammattitaitoa vaadittiin vain ikkunoiden ja ovien passaamisessa paikoilleen, muuten työ oli kuin legopalikoista rakentamista. Kohtalaisen iso porukka työhön vaaditaan varsinkin jos tehdään vanhaa isompi sauna. Veikkaan kuitenkin, että helpompaa on saada riittävä porukka kasaan kuin välttää liian monen piällysmiehen paikalle tulo. Meillä on aina ollut hyvä talkoohenki. 

Pesuveden kuumentamiseen vanhan saunan tapainen ratkaisu on hyvä, sähköboileri tietysti toinen vaihtoehto. Kuuma vesi ei lopu koskaan, kunhan jokainen täyttää kuumavesisäiliön saunomisen lopettaessaan. Muuripadan ongelma on sen rajallinen kapasiteetti. Pitkään saunottaessa joku joutuu täyttö- ja lämmityshommiin kesken saunomisen.

Löylyhuoneen mitoitus pitää tehdä oikein. Lauteiden jalkatason tulee olla kiukaan kivitason korkeudelle tai hieman ylempänä. Lauteilla tulee olla vain istumakorkeus, jotta päiden yläpuolelle ei muodostu turhaan lämmitettäviä kuutioita. Lisäksi kiuasmalli, jossa paljon kiviä ja ilmanvaihto kuntoon, niin saadaan hyvät löylyt. Jatkuvalämmitteisessä saunassa ilmanvaihto toimii, kunhan korvausilmaa tulee riittävästi, kiukaassa palava tuli hoitaa poistoilman korsteenin kautta.

Vielä yksi muutettava seikka verrattuna vanhaan saunaan: lauteille johtavien rappusten tulee olla rakenteeltaan sellaiset, että ne eivät kaadu vaikka astuisi aivan reunalle.

 
Posted : 03/11/2023 12:28 pm
(@Ari Aro)
Posts: 1
New Member Guest
 

Tässä aika valmista tekstiä Steffiltä, Kai Torvelta, Marko Vuoriselta ja Aleksi Bardylta. Onko muuten Merikarhuilla joku hovitoimittaja ja kenties malli tai pari, mikä olisi toimiva? Silloin ei tarvitsisi pyörää keksiä uudelleen? Jos tulee erillinen pesuhuone, löylyhuone ja pukuhuone, on pakko rakentaa vähän isompi, kuin nykyinen, jotta mahdutaan. 

Latelta kuultuna aikataulu (säistä tietty kiinni) on se, että purkutyöt toteutetaan ennen vuoden vaihdetta. Rakennuslupaa haetaan helmikuun loppuun mennessä, rakentaminen aloitetaan kelien salliessa. Siihen tarvitaan porukkaa. Vakuutuskorvauksen lisäksi on nyt budjetissa huomioitu saunan rakentaminen, mutta tässä taloustilanteessa ei mitään palatsia saada. Talkoo porukkaa tarvitaan ja voin itsekin olla mahdollisuuksien osalta mukana.

YT Ari

 
Posted : 29/11/2023 6:11 pm

Leave a reply

Author Name

Author Email

Title *

Maximum allowed file size is 10MB

Preview 0 Revisions Saved